Novo Nordisk Fonden støtter projekt af Station og byStudents

September 15, 2024

Novo Nordisk Fonden støtter projekt af Station og byStudents, der skal styrke studerendes tværfaglige engagement i den grønne omstilling

Det studenterdrevne innovationshus Station lancerer sammen med byStudents projektet Green Step, der skal styrke studerendes muligheder for at engagere sig i den grønne omstilling på tværs af studieretninger. Novo Nordisk Fonden støtter projektet med 4 mio. kr. over 2,2 år.

Pressemeddelelse: Frederiksberg, 15. september 2024.

"Vi tror på vigtigheden af, at studerende på tværs af uddannelserne klædes endnu bedre på til at bidrage til den grønne omstilling. Og i Station har vi unikke rammer og samarbejdspartnere, der gør, at vi sammen med byStudents kan udvikle og teste metoder til at kapacitetsopbygge ungedrevne organisationer med de nødvendige værktøjer og kompetencer, så de kan engagere endnu flere studerende i arbejdet for en bæredygtig fremtid. Disse rammer kan vi nu for alvor aktivere takket være samarbejdet med Novo Nordisk Fonden,” siger Jørgen Thorsø Pedersen, sekretariatschef i Station.

Universiteterne kan blive en endnu vigtigere platform for den grønne omstilling hvis de studerende ikke bare lærer teorier på området, men også får mulighed for at arbejde på egne ideer parallelt med undervisningen. Vi håber at vi kan understøtte udviklingen af forandringsagenter, uanset om de bliver entreprenører eller intraprenører efter deres uddannelse” siger Jacob Ørum, direktør for byStudents.

Green Step er et pilotprojekt. Det er udviklet med afsæt i en stigende efterspørgsel fra studerende på tværs af uddannelsesinstitutioner, der ønsker at tage del i den grønne omstilling, nu eller senere i deres karriere.  

”I Novo Nordisk Fonden vil vi gerne bidrage til at skabe øget fokus på værdien af tværfagligt samarbejde om løsninger til den grønne omstilling på de videregående uddannelser. Målet er, at de kandidater, der kommer ud på den anden side, kan være bedst muligt rustet til at drive udviklingen af et bæredygtigt samfund,” siger Berith Bjørnholm, Senior Vice President for Education & Outreach i Novo Nordisk Fonden, og fortsætter:

”Derfor er vi rigtigt glade for at støtte et projekt som Green Step, der giver studerende mulighed for at indgå i fællesskaber, hvor de kan arbejde selvstændigt med bæredygtigheds-problematikker og udviklingen af nye løsninger på tværs af uddannelsernes fagligheder. Projektet vil ikke bare skærpe deres kompetencer, men også styrke deres engagement i forhold til den grønne omstilling.”

For at sikre projektets relevans og tilskynde til studerendes engagement vil Station og byStudents udvikle en partnerskabsmodel med universiteter, virksomheder, innovationshubs og NGO'er. Denne model vil fokusere på udvikling, markedsføring, test og evaluering af aktivitetsformater, indhold og akkrediteringsmuligheder.

Green Step-projektet har følgende spor:

  • Bæredygtigt mindset: At udvikle et mindset blandt studerende, der betyder, at de får et stærkere fokus på den grønne omstilling og på, hvordan de kan bidrage.
  • Øget mobilisering: At øge studerendes engagement og kompetencer til at arbejde med grøn omstilling gennem tværfaglige aktiviteter.
  • Handlingsværktøjer: At udstyre studerende med konkrete værktøjer og metoder til at tackle lokale og samfundsmæssige bæredygtighedsudfordringer.
  • Partnerskabsmodel: At udvikle modeller for partnerskaber og samarbejde særligt med universiteterne, for at skabe synergi med uddannelsesinstitutionerne.  
  • Skalering: At afdække hvilke indsatser og partnerskaber, der har potentiale til skalering.

Kontakt

  • Jørgen Thorsø Pedersen, sekretariatschef i Station, jtp@station.dk, 42 90 95 57.
  • Stefania Xella, Senior Scientific Manager i Novo Nordisk Fonden, Education & Outreach, stx@novo.dk, 20 74 81 73.

Fakta

Om Station

Station Fonden har siden 2022 drevet Station, et samlingssted og innovationshus for studerende og dimittender, beliggende i den ombyggede politistation på Frederiksberg. Med sine 3.000 kvadratmeter tilbyder Station unikke faciliteter til events, workshops, møder og co-working, der skaber rammerne for studenterdrevne initiativer. Fondens vision er at fungere som katalysator for studerendes personlige og faglige udvikling ved at understøtte tværfaglige fællesskaber og projekter, der bidrager til positiv samfundsforandring. Station samarbejder bredt med uddannelsesinstitutioner, fonde og erhvervslivet for at styrke overgangen fra studieliv til arbejdsliv og skabe nye muligheder for unge​.

Læs mere på www.station.dk  

Om byStudents

byStudents har siden 1984 drevet Studenterhuset på Købmagergade som er Hovedstadens største samlingssted for danske og internationale studerende. ByStudents’ vision er at gøre studerende til en del af løsningen indenfor bæredygtighed, trivsel og byudvikling. Bæredygtighedslaboratoriet Actory er byStudents´ flagskib som i samarbejde med Københavns Universitet understøtter studerendes co-curriculære bæredygtighedsarbejde.

Læs mere på www.bystudents.dk

Om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet.